torstai 14. elokuuta 2014

Treenianalyysiä

Nyt on takana Nipsun kahden päivän valmennus ja oli taas todella, todella tehokasta ja antoisaa! Tämä olikin viimeinen valmennus pitkään aikaan, koska syyskuun tunneille ei enää ehditä muuton vuoksi :( Eli ehkä sitten vuoden kuluttua uudestaan, kunhan palailen itse takaisin Suomeen. Yritän nyt sisäistää ja painaa mieleen nämä parin päivän aikana saanut uudet opit, jotta voin hyödyntää niitä vielä loppukauden kisoissa. Pääpaino harjoittelussa tällä kertaa oli FEI junioreiden esiohjelma ja aloitettiinkin treeni raviohjelmalla. Ohjelmassa tehdään ensin pitkän sivun alkuun voltti, sitten kaksi kirjainväliä avoa ja sen jälkeen puolivoltti ja sulkua takaisin uralle. Kuulostaa aika yksinkertaiselta, mutta jokaisen liikkeen kohdalla pitää keskittyä tarkasti miettimään, millä pienillä jutuilla on mahdollista onnistua vielä paremmin.

Ulla kuvaili meitä pellolla

Voltilla on todella tärkeää muistaa, että ei saa taivuttaa liikaa! Ajatus pitää olla suorasta rungosta ja lähteä kääntämään EI sisä-, vaan ulkolapaa voltin suuntaisesti pois uralta. Takaosaa tulee jopa ajatella hieman ulospäin, koska jos taivuttaa kaulaa liikaa sisälle ja pitää takaosan samalla linjalla, niin hevosesta tulee helposti vain pelkkä ylitaipunut "mato". Kun sitten palaa voltilta uralle, niin on tosi helppoa jatkaa hyvään avotaivutukseen siirtämällä vain takaosan uralle ja säilyttämällä kevyen asetuksen (mutta suoran rungon) sisäänpäin. Suluissa onnistuttiin molempina päivinä hyvin ja niissä avainasia on ratsastaa hevosen ryntäät ja otsa kohti pistettä, sisäkäsi hieman johtaen ylempänä ja ulkokäsi taas matalampana antamassa tukea. Nipsun ohje oli, että sulku tulee aina aloittaa avossa, eli ensin tehdään pari-kolme askelta avoa linjan alussa ja vasta sitten siirretään takaosa mukaan taivutuksen suuntaan. Hieman hankalaa selittää, mutta selästä sen ymmärtää loogisesti :)

Pojan mielestä oli taas tylsää poseerata ;)

Molempina päivinä ratsastettiin paljon keskiravia pitkin maneesia ja mun piti uskaltaa päästää Poikaa avonaisemmalle kaulalle ja matalampaan muotoon, vaikka hetkellisesti menettäisinkin kontrollin. Poika kävi taas välillä aika kierroksilla ja jouduin huomattavasti pois omalta mukavuusalueelta, kun piti laskea käsi alas ja antaa vaan mennä isoa ravia hevosen kuumumisesta huolimatta. Mulla oli kokoajan sellainen fiilis, että jos nyt jossain kulmassa rasahtaa, niin keikahdan selästä saman tien, eikä mun ihan hirveästi tehnyt mieli irroittaa jalkoja kyljistä ja tuupata kannuksella lisää vauhtia, josta lähes aina seurauksena oli myös pari loikka-askelta. Mutta kun vaan ylitin itseni ja uskalsin, niin vau mitä ravia sieltä tulikaan! Hevonen nosti selän kunnolla pyöreäksi ylös ja tuntui, kuin olisi istunut ison kumipallon päällä, sillä liikkeestä tuli niin joustava. Ei siellä kyllä silti ollut helppo pysyä kyydissä, tuntui että lensin joka askeleella puoli metriä irti satulasta... Kun tästä ravista istuin alas ja tein puolipidätteen, niin saatiin tehtyä parhaimmat väistöt ikinä. Hyvä fiilis!



Laukassa Poika oli molempiin suuntiin tosi hyvä ja tehtiin taas koottua laukkaa "ilman jalkaa" eli kokoaminen pelkällä istunnalla jalka irti ja jos tahti meinasi rikkoutua, niin sitten napakka pohje ja taas jalka irti. Tarkoitus ei ole, että hevonen alkaa pelätä tai jännittää pohjetta, vaan että se oppii kokoamaan pelkällä istunnalla. Koska ratsastajahan ei voi ikuisesti ylläpitää laukkaa tuuppaamalla joka askeleella, vaikka siihen virheeseen moni niin helposti sortuukin... Vaihdot, vastalaukka ja laukkasulut onnistuivat tosi hyvin, joten ei tehty niitä turhaan sen enempää. Poika oli molempina treenipäivinä niin positiivinen ja hyvä ratsastaa ja on ihanaa, että mikään juttu ei tuntunut vaikealta tai työläältä. Tästä voimme vetää johtopäätöksen, että se ei voi olla kovinkaan kipeä kropastaan, sillä muuten se olisi varmasti vastustellut edes jossain liikkeessä.

<3

Harmittavasti huomiset rataharjoitukset onkin peruttu, sillä oli ilmeisesti ongelmia löytää tuomari. Näin onnistuneiden treenien jälkeen olisi ollut kiva osallistua, mutta ei voi mitään! Kolmen viikon kuluttua olisi sitten aluekisat Wiknerillä, joten tähdätään sinne ja nautitaan sitä ennen vielä kesäpäivistä ilman kisajännitystä :) Pidetään myös paljon peukkuja Nipsulle ja koko Suomen kouluratsastusjoukkueelle tuleviin MM-kisoihin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kysymyksiä tai kommentteja? Jätä viestisi allaolevaan kenttään tai laita sähköpostia!